Egemenlik Mahallesi 6133/3 Sokak No:1 Işıkkent - İZMİR
(0232) 472 18 72

HİZMETLERİMİZ

Anasayfa Hizmetlerimiz Köprü ve Sanat Yapıları

Köprü ve Sanat Yapıları

Ana platforma yardımcı olmayı amaçlayan ve onun varlığına destek sağlamak, katkıda bulunmak, yaşamsal sürecini ileriye taşımak olan menfezler, tüneller, köprüler ve istinat  duvarlarları gibi yapılara sanat yapıları denmektedir.

SANAT YAPILARINA NEDEN İHTİYAÇ DUYARIZ ?

  • Kazı yüksekliğinin fazla olması, zeminin zayıf olması veya şevlendirilecek yeterli alanın olmaması nedeniyle dayanma yapısına ihtiyaç duyulur.
  • Yol projesinde fazla dolgu çıktığında, kavşak düzenlemelerinde, karayolu-dere geçişlerinde köprü yapılması gerekir.
  • Kavşak düzenlemesi veya mevcut bir yolun böldüğü 2 yerleşim arasında geçişi sağlamak için altgeçit yapılır.
  • Su hafzalarının üzerinden geçen yolun, altyapısının zarar görmemesi ve su akışının engellenmemesi için hidrolik sanat yapısı olarak nitelendirdiğimiz menfezlerin yapılması gerekir.
  • Dağ veya tepe olarak nitelendirdiğimiz yüksekliklerden yol projemiz geçiyor ise; tünel yapılması gerekecektir

MENFEZLER

Kutu, kemer ve tabliyeli menfezler olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.
  1. Kutu Menfezler; menba ve mansab tarafında kanat duvarları bulunan kutu kesitli betonarme menfezlerdir.
  2. Kemer Menfezler; yüksek dolgular altında kullanılan menfezlerdir. Bu menfezler kagir veya beton kemerli olarak yapılmaktadır.
  3. Tabliyeli Menfezler; beton veya kagir kenar ayaklar ve ricat duvarları ile üst tabliyeden oluşurlar. Bu menfezlerde iki kenar ayak ara mesafesi 10 metreden küçüktür.

İSTİNAT DUVARLARI

Arazinin işlem yapılmamış zemini ile toprak, kum,  çakıl gibi dolgu zeminler, kot farkı bulunan iki düzey arasında düşey bir düzlem konumunda ise göçme meydana gelir. Göçmenin önüne geçmek ve toprağın uyguladığı yanal kuvvetleri engellemek için istinat duvarları inşa edilir. İstinat duvarları, ulaşım yapılarının temel bileşenleridir ve genellikle yamaç yolları, kanal , köprü kenar ayakları ve taşkın duvarlarının yapımında kullanılır.İstinat duvarlarının sürekli dış etkenlere maruz kaldğı düşünülecek olursa, malzeme ve duvar tipi seçimine dikkat edilmelidir. İstinat duvarlarında büyük sorun teşkil eden zeminde ve duvar arkasında birikebilecek suyun, duvarı yıkmaması için barbakan denilen delikler bırakılmalıdır. Kayalık ve eğimli arazide duvar basamaklı şekilde inşa edilmelidir. Ayrıca duvar temelinin donma seviyesinin üstünde olmamasına dikkat edilmelidir.Ağırlık İstinat Duvarları Genellikle taş, kaya ve betondan oluşan bu yapılar ağırlıkları ile zeminden gelen yanal itkiyi kontrol etme mantığıyla çalışır.